Isigt ute...

Igår gjorde jag något som andra i familjen nästan skrattade ihjäl sej åt, ja, skrattar fortfarande lite då och då, fast det är mer än ett dygn sen.......
Ja vad gjorde jag då?
En vurpa som heter duga mitt på gårdsplanen, så att jag både skrattade och grät i stora floder... Skrattade just bara för att det säkert såg djävulskt kul ut, och grät för att det gjorde så djävulskt ONT!!
Jag ramlade handlöst på rygg eller rättare sagt på vänstra skuldran bara så där för att avsluta med att dunka bakhuvudet i backen...... SUCK! Visseligen är det blank is ute men så klantig man är..
Idag känns det vill jag lova, åldersmässigt blev jag 50 år äldre i rörligheten, det är nästan värre än att man skulle tok träna i 5 timmar, (och för mej är det hur mycket som helst), hur man än sitter, går eller ligger gör det ont.
Men det går med säkerhet över och jag ska inte glädja resten av familjen att klaga! så när de frågar, ja då känns det inte alls!

- Alla åsnor går inte på fyra ben -

Snart är julen över!

Så skönt att vi närmar oss "rätt" sida av året, då kommer SOMMAREN!

Nä, inte ska man klaga på julen, den har varit och är rätt bra!

- Våren är en jungfru, sommaren en mor, hösten är en änka, vintern en styvmor -

Skönt

att lilleman har frisknat till!
Den stackaren har haft lunginflamation så han har missat Lucia på dagis och det är han ganska lessen för. Inte hjälper det att tala om att det kommer många Lucia firanden framöver som han kan vara med på, men han gråter stora tårar, för han skulle minsann vara TOMTE NU och han struntar i att Lucia var den trettonde, NU ska det vara,  vad menar han, ska vi ta firandet i repris?  vad gör vi med de som redan firat? ska hela julen bli förstörd? !

-Ibland är det tvär svårt att vara mamma! -

Tur att man inte är tomte....

Ungefär 1. 378 miljoner människor firar jul i hela världen. Med ett genomsnitt på 3,5 barn per hushåll blir det 91,8 miljoner hem för tomten att besöka.
Tack vare de olika tidzonerna, så har tomten 31 jultimmar för sitt arbete, om han reser västerut. Det betyder att han måste göra 822,6 besök per sekund. Och för varje julfirade hushåll med minst ett barn har han bara tid med en tusendels sekund för att parkera - hoppa ur släden - hoppa ner genom skorstenen - fylla stumporna - lägga klappar under granen - och återvända till släden.

Om tomten ska kunna stanna 91,8 miljoner gånger i hela världen måste hans släde köra med en hastighet av 1.046 kilometer i sekunden - 3.000 gånger ljusets hastighet. Som jämförelse kan nämnas att den snabbaste av människan

tillverkade fakrosten i världen - den obemannade rymdsonden "Ulysses" går 44,1 kilometer i sekunden.

Om vi antar att varje barn inte får mer än ett Lego-spel (väger 0,9 kg), så fraktar släden 321.300 ton, utöver den fryntliga tomten själv.

En genomsnittlig ren kan inte dra mer än 136 kg. Även om flygande renar kanske kan dra tio gånger mer än en vanlig ren, så skulle tomten behöva 214.200 renar för att dra släden. Den sammanlagda vikten av ren, last, tomte och släde skulle väga mer än 353.430 ton. Detta är fyra gånger kryssningsfartyget Queen Elisabeth II:s vikt. 

Dessa 353.430 ton som far fram i 1.046 km i sekunden åstadkommer ett fantastiskt luftmotstånd, vilket hettar upp renen på samma sätt som när en rymdfarkost återvänder in i jordens atmosfär. Ledarparet renar skulle därför absorbera 14,3 kvintiljoner joule (en miljon upphöjt till 5 = 30 nollor; 4,2 joule = 1 kalori)  i energimängd, per sekund, var.


Som ett resultat av detta kommer ledarrenarna att ta eld och exponera renarna bakom och skapa en massiv explosion. Hela renkopplet kommer att förångas inom 0,00426 sekunder. Tomten blir utsatt för centrifugala krafter 17.500 gånger

större än jordens dragningskraft. Om tomten väger 113 kg skulle han slungas bak i släden med en centrifugalkraft på 1.982 kg.

- Så försök inte inbilla mig att tomten finns! -


Ibland

är det förvånands värt lätt att bryta ihop, som nu, för en stund sen när jag skulle ta fram en speciell pryl, som jag med bestämdhet vet att jag inhandlat förra helgen och lagt in i vårat städskåp..
Nu är det så  att vårat städskåp har förmågan att sluka saker, göra så att de spårlöst försvinner, bara så där, hur man än letar så finns den tänkta prylen bara inte, helt sjukt... Man känner hur svetten börjar bryta fram, bara tanken att sticka in handen i det slukande skåpet och försöka leta utan att hela skåpet ramlar ut och sprids runt hela huset, gör att man nästan svimmar!
Det är då man har tre saker att välja mellan: Städa skåpet, Klara sej utan prylen, eller köpa en ny...
Jag har gjort mitt val...jag köper en ny!

- Ordning är när man genast vet var man absolut inte behöver leta -

Den gångna veckan...

Tisdag flög vi till Luleå  hela högen arbetskamrater för att jobba och få inspiration, otroligt nog så överlevde jag flygturen fast det var mellanlandning i Umeå, och med det två starter/landningar på samma flygtur, gånger två, vi skulle hem också på torsdagen....
Vi hamnade på ett hotell vars personal gav ett förvirrat intryck då de helst gömt sej bakom disken när vi kom, men det ordnade sig till slut, i allafall för tillfälligt..
Nästa dag var en historia för sig själv....
Samtidigt bilade den äldste sonen och dottern till Stockholm (ca 62 mil), för att gå på konsert NIGHTWISH!, för att dagen efter bila från Stockholm till Umeå (72 mil) för att se NIGHTWISH igen...och direkt efter bila hem, en resa på si så där 32 mil. På samma dag runt 104 mil!!
Vilken energi, inte bara för dom, utan även för mig som var "tvungen" att hänga med både på konserterna, bilresorna (som den höns mamma man är), flygresorna och jobbet. Jag var totalt SLUT....men lycklig över att alla "överlevde" och åter är tillbaka i vardagen :-)

- Den som är lycklig hemma bör stanna hemma -


Intensiv vecka....

Jodå, visst har det hänt en hel del..
Veckan började med en Åre tripp med jobbet, två dagars konferens, Holiday Club! Det var bra och intressant men det bästa var nog vårat "övertagande" av upplevelsebadet och den otroligt roliga 67 meters vattenrutschbanan
Rolig pryl! Grymt kul!

På torsdagen hade vi avslutningsfest med K-gänget, dagen började på Avagarden för en tillbaka blick på vad som gjorts för att sen ta en bowlingrunda inne i stan, och sen avluta det hela på Asian restuarang för en gemensam middag, det var både med glädje och sorg, eftersom vi är en hög som troligtvis inte kommer att ses lika ofta som förut....

Sen blev det helg och ett hemskt uppvaknande att nu är det snart första advent, då ska allt tingel tangel upp och det ska lysa än här och än där, så helgen blev ett enda springande med ljusstakar hit och dit, dessutom så SNÖA det sjukt mycket, så man knappt tog sen fram nån stans..
Utmattad somnade jag tidigt i soffan i lördags för att exakt 3.57 väckas av mobilen, det var den äldste sonen som varit på spelning och försiktigt talade om att det hela inte gått så bra!... Varför?! Han pratar då lever han!  Men, ungdomen glömmer viktiga saker och just nu var det något som borde stå på prioett listan en sån här gång, slut på bensin några mil hemifrån... Skulle jag kunna komma med en dunk? Ja vad säger man, nä skyll dej själv, jag ska sova, sitt du där i snöyran så hämtar jag dej i morron..Nej då, mamma som man är kravlar man sej upp, ut i snöyran, skottar fram dunk, bil och naturligtvis kommer till undsättning, inga problem! Det är väl därför man finns! SUCK
Ut i snöyran för att rädda de stackarna mitt ute i skogen! Fast ändå kan man inte riktigt klaga, när de är så tacksamma att man kommer och har en sån glädje över situationen.
5.10 var man hemma igen.....och då vaknar lilleman....

- Ett barn är en ängel, vars vingar förtvinar i takt med att benen växer -

RSS 2.0